Blog van Mirella

‘Je moet zelf aan de bel trekken’
Mirella de Jong is slechthorend en slechtziend

Mirella de Jong is beperkt in horen en zien. Zij is administratief medewerkster bij de unit Doofblindheid Koninklijk Kentalis en deelt haar ervaringen over de samenwerking met Werkpad en collega’s, energiebalans en hulpmiddelen op het werk. Mirella is ook lid van de webredactie van DB-connect.

Slechtziend en slechthorend
Ik ben Mirella de Jong. Ik ben slechthorend en slechtziend. Dat noemen ze ook wel doofblind. Ik werk ruim 15 jaar bij Kentalis bij de administratie. Dat bevalt me goed.
Ik ben op latere leeftijd doofblind geworden door hersenvliesontsteking. Ik zie wazig en ik kan ver weg niet zien. Hoe dichterbij het komt, hoe beter ik het zie. Maar ik kan geen teksten op papier lezen, daar heb ik hulpmiddelen voor nodig. En ik ben slechthorend.
Ik heb sinds 11 jaar een cochleair implantaat (CI) in mijn rechteroor. Dat is een implantaat in het slakkenhuis, met elektroden. Ik heb een apparaat met een magneetje achter op mijn hoofd zitten dat dat verbindt met de processor achter mijn oor. En dat versterkt het geluid. Daarmee kan ik spraak verstaan in een rustige omgeving. Zijn er meer mensen of is het lawaaiig, dan ben ik meer afhankelijk van een tolk met tactiele gebaren. Met mijn linkeroor hoor ik niets.

Baan bij Kentalis
Ik heb een opleiding in bedrijfsadministratie gedaan. Bij het vinden van een baan, heb ik begeleiding gehad van Werkpad. Dat heette vroeger bureau Fama. In 1e instantie wilden ze dat ik zou gaan werken bij een sociale werkvoorziening. Maar dat wilde ik niet. Ik wilde graag in het bedrijfsleven werken op de administratie. Het was erg moeilijk om bij bedrijven werk te vinden. Want als ik sollicitatiebrieven schreef, dan werd dat heel vriendelijk afgewimpeld met andere redenen dan dat het om mijn beperking zou gaan.
Bureau Fama zat bij Kentalis. We hebben aan mensen van Kentalis gevraagd of er plek zou zijn voor mij op de administratie. Toen bleek er bij de afdeling doofblindheid bij de begeleidingsvoorziening iemand nodig te zijn voor de administratie. Ze stonden ervoor open om met mij een proefperiode aan te gaan, om te kijken hoe dat zou gaan met mijn beperkingen.

Hulpmiddelen 1
Tv-loep
Om de administratie te kunnen doen, heb ik hulpmiddelen nodig. Die heb ik aangevraagd via het UWV voor de werksituatie. Ik gebruik vergrotingsapparatuur op de computer. Om documenten te lezen op papier, gebruik ik een tv-loep die tekst vergroot en daaronder kan ik ook schrijven. Zo kan ik formulieren invullen. Dan kan ik klein schrijven. Want als ik zonder loep schrijf, schrijf ik groot.

Tafelspeaker en Roger pen
Voor mijn gehoor gebruik ik solo apparatuur. Zoals een tafelspeaker en een Roger pen. Die zijn gekoppeld aan mijn CI en daardoor kan ik spraak verstaan in de ruimte. De speaker kan ik op tafel zetten, zodat ik meerdere mensen kan verstaan. Ze moeten dan wel 1 voor 1 spreken en niet door elkaar.

De Roger pen kan ik geven aan iemand die bijvoorbeeld voor een groep spreekt. Daarmee kan ik spraak verstaan tot op zekere hoogte. De omgeving moet dan wel rustig zijn. Als het echt hele grote groepen zijn, lukt dit voor mij niet meer en heb ik een tolk nodig die voor mij tactiel gebaren doet.

Tactiele gebaren
Bij tactiele gebaren communiceer je door het voelen van gebaren. Ik houd dan de hand van de tolk beet, zodat ik op gevoel kan gebaren en daar niet alleen naar hoef te kijken. Ik kan op zich gebaren wel aflezen op een bepaalde afstand. Maar dat is vermoeiender voor mij dan op gevoel.

Energiebalans
Voor mij is een vaste werkplek heel belangrijk, vanwege de hulpmiddelen om me heen. Als ik mijn omgeving goed ken of het gedeelte van een gebouw waar ik moet zijn, gaat het goed met mijn energie. Het kost wel veel meer energie om met hulpmiddelen je werk te doen. Je moet kijken of voelen waar je mee bezig bent. Daarom heb ik er ook voor gekozen om niet te veel uren te werken. Dat heb ik zelf uitgezocht: hoeveel uur in de week kan ik werken en daarnaast thuis dingen doen die noodzakelijk zijn. Dat is een zoekperiode geweest om de balans te zoeken tussen werk en privé.

In het begin heb ik een jobcoach gehad van Werkpad die mij daarin begeleid heeft. Ook de medewerkers kregen informatie. Hoe ga je met mij om? Ik ben doofblind. Hoe houd je daar rekening mee? Ik leerde ook te kijken naar mezelf. Hoeveel uur kan ik werken? Is 24 uur per week haalbaar of is dat teveel? Moet het 16 uur zijn of 12 uur? Dat weet je niet. Dat moet je ervaren. Dus mijn contract is ook een aantal keer aangepast daarvoor.

Collega’s
Mijn collega’s en werkgever moeten rekening houden met het feit dat ik niet zo snel werk als iemand die goed ziet en hoort. En dat ze informatie die op de werkvloer speelt, persoonlijk aan mij geven. Bij vergaderingen ben ik aanwezig en krijg ik de informatie mee. Maar er speelt natuurlijk ook altijd nog wel wat op de werkvloer of in de wandelgangen. Verder moeten mijn collega’s rustig praten. De tafelversterker gebruik ik op kantoor. Die zet ik op tafel. We zitten in een groepje met alle computers. Dan kan ik gesprekken ook volgen van mijn vier collega’s.

Ik houd rekening met…
Waar ik rekening mee moet houden, is dat ik mijn collega’s altijd scherp houdt: he, ik ben er ook nog en ik wil graag weten wat er verder speelt. Het wordt heel makkelijk vergeten, dan moet je zelf iedere keer aan de bel trekken. Ook al hebben mensen ervaring met doofblindheid, het blijft belangrijk dat je dat zelf aangeeft. Verder moet je voor jezelf opkomen, actief zijn, dingen ondernemen, op onderzoek uitgaan. Want dat hoort er ook bij. Niet alleen afhankelijk zijn.

Hulpmiddelen 2
Via je werkgever
Niet alle hulpmiddelen kun je aanvragen bij UWV. Sommige apparaten of meubels moet de werkgever geven. Omdat dat iets is wat aan iedere medewerker gegeven kan worden. Bijvoorbeeld een ipad, een iPhone een extra computerscherm of monitorarm als je die nodig hebt, of een goede stoel. Die dingen worden niet vergoed door het UWV. De hulpmiddelen die ik nodig heb voor mijn ogen en oren, zoals solo apparaten, tv-loep, vergrotingsprogramma’s, spraaksoftware, braille of wat je ook maar nodig hebt om je werk goed te kunnen uitvoeren, kun je aanvragen bij UWV. Dat kun je zelf doen, maar je kunt dat ook met ondersteuning doen van een jobcoach. Ik ben er laatst achter gekomen dat het mogelijk is programma’s waar je mee werkt, persoonlijk toegankelijk te laten maken. Dat heb ik nu ingezet. Het is nog niet klaar, maar ik ben benieuwd wat daar uitkomt.

Verlichting
Verlichting kun je ook aanvragen bij het UWV, Dan kun je onderzoek laten doen door instanties als Bartiméus of ergens anders. Wat heb je nodig voor verlichting? Soms is een deel van de kosten voor de werkgever en een deel voor het UWV. Sommige instanties rekenen alleen kosten aan het UWV. Dat is heel verschillend.

Tekst gebaseerd op een interview door Ria Wijnhoven, communicatiedeskundige Centrum voor Doofblinden Kalorama.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.