Energiebalans

Energie verdelen

Door een dag goed in te plannen, gezond te eten en voldoende te bewegen, blijf je mentaal en fysiek fit. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan.
Zoek uit wat energie oplevert en wat energie kost. Plan rondom een activiteit die veel energie kost genoeg tijd om uit te rusten. Dat zal niet altijd mogelijk zijn, maar bewaak de grenzen. Bepaal of iets de moeite waard is.

“Soms ga ik een weekend naar een cursus. Dan ben ik daarna erg moe, maar wel voldaan. Ik vraag dan een dag vrij op het werk als dat kan” ~ Mirella

Sommige dingen kosten misschien veel energie, maar geven ook veel voldoening en geluk. Zoals bijvoorbeeld een weekend weg met een geliefde. Houd juist aan die dingen vast en put daar kracht uit.
Het kan voorkomen dat de energie op is. Als dat zo is, wees daar dan eerlijk over. Want juist buitenshuis is het belangrijk om aan de veiligheid te denken. Met een beperking in zien en horen is het goed om hulp te vragen bij een reis. De meeste mensen zijn bereid om even te helpen.

Voeding en huishouden

Het huishouden kost veel tijd en energie. Wanneer dit niet meer zelfstandig lukt, schakel dan hulp in. Van een vriend, familielid of hulpverlener. Het is goed om zelf de regie te houden, maar ook om te erkennen dat hulp nodig is.

“Toen ik achteruitging, vond ik het moeilijk op te brengen om te blijven koken. Het is ook in eerste instantie niet iets waar ik veel waarde aan hechtte. Maar het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen” ~ Michael

Ook boodschappen doen kost energie. Het kan handig zijn om dit direct na een activiteit buitenshuis te doen, dan is het niet nodig om nog een keer de deur uit te gaan. Ook kan het slim zijn om direct grote inkopen te doen, zodat elke dag naar de supermarkt gaan niet nodig is.
Koken kan lastiger worden. Als het niet meer gaat kan het een goed idee zijn om hulpmiddelen te gebruiken. Zo is er bijvoorbeeld een maatbeker met voelbare strips erop, of een sprekende waterkoker voor mensen die dat kunnen horen. Dit maakt koken een stuk makkelijker en maakt het mogelijk om er weer van te genieten!

Sport en bewegen

Als zicht en gehoor achteruitgaan, kan sporten ook ingewikkeld worden. Toch is het goed om in beweging te blijven. Niet alleen voor de gezondheid, maar het is ook een manier om andere mensen te blijven ontmoeten. Soms is het met creativiteit en hulp mogelijk om reguliere sporten te beoefenen. Als dat niet (meer) mogelijk is, dan zijn er ook alternatieven speciaal voor mensen die slecht zien. Denk aan tandemfietsen, samen roeien en hardlopen met een buddy.