School en studeren


Meedoen in de samenleving door te werken of te studeren. Het is een wens van iedereen. Voor iemand die slechter ziet en hoort is meedoen niet vanzelfsprekend. Met doorzettingsvermogen en hulp van vrienden, familie en professionals, wordt studie en (vrijwilligers)werk mogelijk.

School kiezen

Bij een kind met doofblindheid is het belangrijk om rekening te houden met de persoonlijke situatie van het kind. Daarnaast krijgen ouders vaak advies van deskundigen over de specifieke ondersteuning die het kind nodig heeft. Vervolgens hangt het ook van persoonlijke voorkeur van de ouders (en op latere leeftijd het kind) af of de keuze valt op het regulier onderwijs of op het speciaal onderwijs.

Studie

De middelbare school is afgerond. En nu? Voor een sterke positie op de arbeidsmarkt is het belangrijk om een vervolgstudie te doen. Dan is het niet alleen belangrijk om te kiezen wat leuk lijkt en in de toekomst een baan biedt, maar ook te onderzoeken welke aanpassingen nodig zijn om de studie succesvol te doorlopen. Begin daarom op tijd met zoeken!

Schakel daarbij de hulp in van de ambulant begeleider. Deze kan helpen met zoeken naar een passende opleiding op basis van wensen en mogelijkheden. Soms is de overgang van school naar studie (of werk) groot. Dan is het handig om een training te volgen om beter voorbereid te zijn. Deze worden aangeboden via DB-connect.

Tip: mensen met een beperking in zien en horen hebben recht op een tolk tijdens hun studie. Tolkuren voor onderwijs worden volledig vergoed.