Tips voor omgeving

Wanneer u contact maakt met iemand met een beperking in horen en zien, is het belangrijk om rekening te houden met deze beperkingen. In sommige gevallen is het niet direct duidelijk hoe u dat het beste kunt doen. Goede aanpassingen van je omgeving komen de communicatie en de mobiliteit ten goede. Het is vaak een voordeel als de ruimte rustig is. En als obstakels en voorwerpen contrastrijk zijn en op een vaste plaats liggen. Maar soms moet je gewoon roeien met de riemen die je hebt.

Mensen met een beperking in zien en horen zijn in grote mate afhankelijk van de ander: in hoeverre hij of zij zich kan en wil aanpassen aan de mogelijkheden van de persoon met doofblindheid. Vraag daarom in een 1-op-1 contact eerst wat de individuele voorkeuren zijn voor communicatie en mobiliteit. En controleer altijd of je elkaar goed begrepen hebt.

Er zijn voor de omgeving twee tipkaarten gemaakt op het gebied van communicatie en zelfredzaamheid. Hierin vindt u praktische tips voor de dagelijkse omgang met mensen met een beperking in zien en horen.

Tipkaart Communicatie

tips communicatie

Tipkaart Zelfredzaamheid

tips zelfredzaamheid